Undulater

Undulater - en guide til de populære fugle

Undulater - en guide til de populære fugle

Overvejer du at anskaffe en fugl, som er både selskabelig og billig i drift og samtidig nem at passe, kan du passende overveje en undulat – så går du i hvert fald ikke helt galt i byen. Undulaten er blandt de mest almindelige husfugle i verden – og faktisk et af de mere populære kæledyr næst efter hunde og katte. Det skyldes blandt andet, at de søde små fugle er både lærenemme, lette at gøre tamme og meget selskabelige. Undulater er især populære hos børn og børnefamilier som det første kæledyr. Med en undulat kan børnene lære at passe og pleje et dyr uden at ansvaret bliver uoverkommeligt. Eksempelvis skal en undulat ikke luftes flere gange om dagen, og den er samtidig ganske overskuelig at holde i god foderstand. En undulat er desuden billig i anskaffelse, og hverken sand til bunden af buret eller foder til undulaten udgør den store post på budgettet.  

Annonce:

Hvor kommer undulaten fra?

Undulaten tilhører parakitfamilien og er således den mindste papegøje, der findes. Fordi parakitter er en art papegøjer, kan en undulat med den rette træning lære at efterligne den menneskelige stemme, så du kan få din undulat til at tale. Undulaten stammer oprindeligt fra Australien – de tamme undulater, som vi ser på vore breddegrader, er dog væsentligt større end de vilde, originale undulater, som stadig lever frit i den australske natur. Er du heldig, kan du under en rejse til Australien spotte den fine, lille fugl, som ofte færdes i så store flokke, at de blokerer for solens lys – ikke ulig de stæreflokke i det sydlige Danmark, som populært kaldes for Sort Sol. I 1840’erne blev undulaten introduceret som selskabsfugl i Europa, da dronning Victoria som den første fik et par af de fine, grønne fugle. Undulathold dannede hurtigt mode i England, hvilket efter et par år nødvendiggjorde et eksportforbud fra Australien, idet den grønne fugl var tæt på at forsvinde fra landets fauna. Herefter begyndte engelske avlere at frembringe den undulat, vi kender i dag, som både er større og kommer i flere farver end sine forfædre. Den eneste naturlige farve for en undulat er den kendte, grønne fjerpragt. Blå, hvide og spættede undulater er alle kunstigt frembragt specielt som kæledyr, og disse farvevariationer findes ikke i naturen.  

Hvor gammel bliver en undulat?

Desværre ses det ikke sjældent, at undulater kun har 5 – 8 gode leveår. Før i tiden var det meget normalt, at en undulat nærmest blev dobbelt så gammel, men som kæledyr lever de ikke så længe. Med den rette pleje og diæt kan du dog med stor sandsynlighed have glæde af din undulat i i hvert fald otte år. Husk, at undulater oprindeligt er flokdyr, og derfor selskabelige fugle. Du kan forlænge både levetid og livskvalitet for din undulat, hvis du sørger for, at den har mindst én partner eller legekammerat. Du bør også sørge for at give din undulat opmærksomhed og stimulation på daglig basis i form af leg og samtale, og kan din undulat få lov at røre vingerne i ny og næ, er det lykken for den. Så har du dine undulater i et lille bur – og ikke i et større voliere – bør du lade den flyve frit i stuen mindst en gang om dagen.  

Hvad spiser en undulat?

I vild, naturlig tilstand lever undulaten fortrinsvis af frø, men en undulat i fangenskab har faktisk ikke godt af en diæt som udelukkende er baseret på frø. Du skal regne med, at de særligt fremavlede kæleundulater har andre behov end deres vilde fætre. De fuglefrø, du kan købe i butikkerne, vil ikke give den rette sammensætning af næringsstoffer. Det er langt bedre for din fugl, at du vænner den til at spise foderpiller, som er beregnet til papegøjer eller nymfeparakitter eventuelt i kombination med bladgrønt – for eksempel helt almindelig salat og frisk frugt. Dertil kommer, at du skal være særdeles opmærksom på din undulats foderstand. Selv om det er vanskeligt at forestille sig, kan undulater godt blive for tykke, og derfor skal du holde igen med den fede mad og de søde sager.  

Hvordan tæmmer jeg en undulat?

Undulater er forholdsvis taknemmelige dyr, idet de for det meste er avlet i fangenskab og derfor er tamme fra begyndelsen. Hvis du vil være helt sikker på at få en tam undulat, som kan sidde på din finger uden problemer, kan du købe en undulatunge, som er født og opfostret i et hjemligt miljø og vant til at blive håndteret af mennesker. Er undulaten ikke helt håndtam, kan du gradvist vænne den til håndtering ved forsigtigt at nærme dig med din hånd. Når undulaten er blevet vant til berøring, kan du med stor forsigtighed puffe til fuglens bryst, hvorved den vil bevæge sig nok til at du kan få fingeren ind under den – og så kan undulaten sidde på din finger! Når undulaten først er fingertam, kan den trænes til diverse sjove manøvrer – for eksempel at hoppe fra én finger til en anden, skubbe en bordtennisbold rundt på gulvet eller at lande på dit hoved eller på din skulder. Træning af undulat er lige så sjovt og stimulerende for fuglen, som det er for dig – så træn endelig løs med din undulat hver dag.  

Hvordan ser jeg forskel på en han undulat og en hun undulat?

Generelt er hannerne – som det er tilfældet for de fleste fugle arter – en smule større end hunnerne. Hvis du er i tvivl, kan du tjekke den voksagtige hud, som sidder over undulatens næb. Hannernes vokshud er blå, mens den hos hunnerne er brun. Dette er især nemt at se på de grønne undulater.

 

Hvor stort skal undulatens bur være?

Dit undulatbur bør som udgangspunkt være stort nok til at undulaten kan flyve frem og tilbage mellem sine siddepinde. Er du i besiddelse af mere end én undulat, bør du påregne ekstra plads, så undulaterne ikke bliver stressede. Det vigtigste er dog, at buret er placeret i omgivelser uden for megen støj, træk eller hyppig gennemgang, da disse faktorer også har indflydelse på fuglenes stressniveau. Har du kat, bør du holde denne ude af det rum, hvor undulatburet står, ligesom du bør sørge for, at dyrene har ro og mørke om natten. Medmindre du er i besiddelse af et decideret voliére, er det som nævnt en god idé at lade undulaten få lov at flyve frit i rummet en gang om dagen. På den måde bevarer den sin flyveevne, og får samtidig rørt sig på en sund måde, hvilket forebygger stress og sygdom.  

Skal en undulat have legetøj?

Ud over det, at det er en god idé at have mere end én undulat, skal undulaten også have adgang til underholdning. Hos din lokale dyrehandel kan du købe legetøj til undulater, som stimulerer fuglens bide- og klatrereflekser. Det kan for eksempel være gynger, som fuglene kan svinge sig i, og mange undulater kan sagtens lære at lave cirkuslignende kunster. Samtidig anbefales det, at du har en redekasse eller en anden form for gemmested til undulaterne, hvor de kan krybe i skjul og føle sig trygge. Et vandbad er også altid populært, lige som de fleste fugle sætter stor pris på en mineralblok, hvorpå de kan slibe deres næb og få deres daglige tilskud af nødvendige salte. Du kan også bruge naturgrene i buret i stedet for de almindelige rundstokke – disse er både mere dekorative og samtidig sjovere for undulaterne at sidde på og bide i. Andre populære former for legetøj inkluderer bolde, klokker og bjælder – undulater kan generelt godt lide at støje – og så er der mange, der forsyner buret med et lille spejl, mest fordi det er sjovt at se undulaten beundre sig selv i spejlet, men også for at give fuglen illusionen om, at der er flere fugle til stede i buret!  

Hvor mange æg lægger en undulat?

Hvis du har lyst til at forsøge dig som undulatavler, er dette en fortrinsvis nem tjans. Du skal sådan set bare bruge en fertil undulat af hvert køn og en egnet redekasse. En god uges tid efter parring vil din hun undulat med stor sandsynlighed lægge et sted mellem 4 og 6 æg i redekassen. Æggene lægges et ad gangen – cirka et hver anden dag. Hunundulaten ruger på æggene alt imens de lægges, og inden for tre uger burde det første æg klækkes og den blinde, skaldede fugleunge komme til syne. Fuglemor vil fodre ungen ved at gylpe fordøjet mad op i munden på den, præcis som alle andre fugle fodrer deres unger. Når ungen er omkring en uge gammel, begynder øjnene at åbne sig, og nogle dage senere vil fjerene begynde at vokse frem på ungens krop. Undulatunger er flyvefærdige, når de er cirka en måned.  

Kan undulater blive syge?

Undulater kan, lige som alle andre levende væsner, blive syge og få det dårligt, men i lighed med de fleste andre små dyr vil undulaten gøre alt for at skjule sygdom og lidelse, da dette i naturen er et tegn på svaghed. Hvis du lægger mærke til en ændring i fuglens aktivitetsniveau – for eksempel at den sidder meget stille eller puster sig op – kan det være tegn på en underliggende sygdom. Andre tegn kan være tab eller afmagtning i fuglens fjerdragt eller mærkerligt udseende afføring. De mest almindelige sygdomme hos undulater er ondartede eller godartede knuder, samt infektioner, næbråd (en skabsmide som angriber undulatens næb og giver en skællet overflade), læggenød og skader på ben eller vinger.  

Andre ting, du skal være opmærksom på, når du anskaffer en undulat

Som det er tilfældet med alle andre former for kæledyr og familiedyr, kræver anskaffelse af en undulat, at du er klar til at tage ansvar. Selv om det er billigere at købe en undulat end eksempelvis en hund, er der stadig tale om et levende væsen, som kræver opmærksomhed, omsorg og en vis del arbejde. Du skal for eksempel rense buret jævnligt, sørge for at der er rent vand og foder i de foreskrevne mængder og holde øje med undulatens sundhedstilstand. Til gengæld får du et selskabeligt og hyggeligt dyr, som bringer en lille smule af de mere eksotiske verdensdele inden for i dit hjem. God fornøjelse med din undulat!