dyrmishandling straf

Sådan er straffen for dyremishandling i dag

Sådan er straffen for dyremishandling i dag

Når du hører om grusomme sager om dyremishandling i medierne, kan det være, at du er interesseret i at finde ud af, hvor lang en straf mishandlerne egentlig kan få. For det kan føles så forkert indeni at høre om andre, der har behandlet et dyr helt forfærdeligt – enten med vilje eller på grund af uvidenhed. 

I 2016 skærpede Folketinget straffen for dyremishandling. Det betyder, at mange af straffene nu er blevet fordoblet i forhold til, hvad de var før. Det har Folketinget gjort for at vise, hvor alvorlig dyremishandling er. 

415756720

Fra et til to års fængsel

Tidligere kunne det give op til et års fængsel at have mishandlet et dyr. Det var lige meget, om det var et dyr, der boede i en stald, eller et dyr, der boede inde i huset. I 2016 blev den strafferamme fordoblet, så folk, der mishandler dyr, nu kan komme op til to år i fængsel.

Forskellige bødetakster til private og erhvervsdrivende

Samtidig med at fængselsstraffen for dyremishandling blev højere, blev bødetaksterne også ændret. De er dermed også blevet en del højere end tidligere. For eksempel gav grov mishandling af dyr i privat regi tidligere en bødestraf på 5000 kroner første gang og 7.500 kroner anden gang. I dag giver det en straf på 10.000 kroner første gang og 15.000 kroner anden gang. 

Hvis man har dyr i forbindelse med sit erhverv, giver det dog nogle væsentligt højere bøder, hvis man ikke mishandler dem. Således får en erhvervsdrivende en bøde på 20.000 kroner for grov mishandling første gang og 30.000 kroner anden gang. Før 2016 var bøderne på henholdsvis 10.000 og 15.000 kroner.  

Straffen for mishandling af tjenestedyr er også steget

Mange dyr bliver i dag brugt i offentlig tjeneste. Det gælder for eksempel hunde, der bliver brugt i politi. Med lovforslaget for 2016 blev straffen for at mishandle et dyr i offentlig tjeneste, for eksempel en politihund eller en narkohund også skærpet.