Krav til vaccination til din hund

Krav til vaccination til din hund

Krav til vaccination til din hund

I Danmark findes ingen formelle krav til vaccination til din hund. Der findes ingen lovtekst, som pålægger hundeejere at vaccinere deres dyr. Det står med andre ord hundeejeren frit for, om han eller hun ønsker at udsætte sin – og andres – hunde for de farer, der kan være ved smitsomme sygdomme, herunder den farlige rabies, som også kan have dødelig udgang for mennesker, hvis de bliver bidt af en smittet hund. Den ansvarlige hundeejer sørger selvfølgelig for, at hunden helt fra den er hvalp modtager det antal vaccinationer, der kræves for at undgå de værste sygdomme.

Det kan som nævnt være rabies (tidligere kendt som hundegalskab), og de fleste dyrlæger anbefaler samtidig, at man lader sin hund vaccinere imod hundesygevirus, parvovirus, smitsom leverbetændelse, parainfluenza og leptospirose, som er en særdeles aggressiv bakterieinfektion, som kan slå en hund ihjel på få dage.

Parvovirus – en højest smitsom dræber

En anden aggressiv sygdomstilstand, som kan være livstruende for en hund, er den frygtede parvovirus. Indtil for få år siden var parvovirus nærmest udryddet i Danmark, men begyndte at dukke frem flere steder i landet i 2016. Derfor er det vigtigt at lade sin hund vaccinere mod den meget smitsomme og alvorlige virusinfektion, for at opnå såkaldt flokimmunitet – på den måde vil selv hvalpe, som er for unge til vaccinen, være beskyttet mod sygdommen.

Lagerfoto-id: 544340875

Hundesygevirus – hundens svar på mæslinger

Ligesom mennsker kan hunde, ulve, ræve og lignende dyr blive smittet med en virus, som spredes systemisk via lymfevævet til resten af kroppens væv og svækker de vitale organer samtidig med at risikoen for bakterielle infektioner øges. Denne virus kaldes hundesygevirus, og er i familie med mæslingevirus. Den kan være ganske fatal for hundens følsomme system, og lynhurtigt føre til dehydrering og svigtende organer.

Til alt held er hundesyge relativt sjældent i Danmark, fordi danske hundeejere er gode til at lade deres hunde vaccinere med jævne mellemrum, hvilket forhindrer smitten i at sprde sig.